رزماری (Rosmarinus officinalis) یک گیاه چند ساله و جذابه که به راحتی در باغچه یا گلدان رشد میکنه. بوته اون میتونه تا 1.5-2 متر ارتفاع داشته باشه اما شما میتونید فرم های کم رشد رو پیدا کنید که فقط به 20-30 سانتی متر ارتفاع میرسند. رزماری یک گیاه خوش عطر و طعم با برگ های جذاب و سوزن ماننده که خواص معجره آسایی داره. این گیاه برای رشد کردن نیاز به آفتاب و زهکشی خوب داره. در این مقاله با خواص و نحوه کاشت رزماری در گلدون بیشتر آشنا میشید.
خواص گیاه رزماری
رزماری نه تنها به دلیل طعم و بویی که داره شناخته شدست، بلکه به دلیل مزایای سلامتی هم مشهوره. این گیاه منبع خوبی از آهن، کلسیم و ویتامین های A ، C و B-6 است. رزماری قرن هاست که برای اهداف دارویی استفاده میشه که به چند خاصیت اون اشاره میکنیم.
دارای آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهاب
رزماری منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهاب است که تصور میشه به تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود گردش خون کمک میکنه.
بهبود هضم غذا
در اروپا از رزماری اغلب برای کمک به درمان سوء هاضمه استفاده مکنند. در حقیقت، کمیسیون E در آلمان رزماری رو برای درمان سوء هاضمه تأیید کرده. با این حال باید توجه داشت که در حال حاضر هیچ مدرک علمی قابل توجهی برای حمایت از این ادعا وجود نداره.
تقویت حافظه
یک مطالعه که روی 28 بزرگسال مسن انجام شد نشان داد که مصرف پودر رزماری خشک با دوز کم به افزایش سرعت حافظه کمک میکنه. تحقیقات دیگه ای در کنفرانس سالانه انجمن روانشناسی انگلیس ارائه شد که فواید عطر رزماری رو برجسته تر کرد. تحقیقات انجام شده بر روی 40 کودک مدرسه ای بود که یا در اتاقی قرار داشتند که حاوی عطر رزماری بود یا در اتاق دیگری بدون عطر رزماری. نتایج نشون داد کسانی که در اتاق عطر رزماری بودند، از حافظه بالاتری نسبت به افراد موجود در اتاق بدون رایحه رزماری برخوردار هستند.
کمک به رشد و تقویت مو
مشخص شده که ماساژ اسانس رزماری بر روی پوست سر، رشد موهای جدید رو تا 22 درصد افزایش میده. این ماده با تحریک گردش خون در پوست سر عمل میکنه و میتونه برای رشد موها، جلوگیری از طاسی یا تحریک رویش مجدد مو در مناطق طاس استفاده بشه. روغن رزماری روند سفیدی مو رو کند میکنه، باعث درخشندگی و درمان خوبی برای شوره سر است. خواص معجزه آسای رزماری برای مو، این ماده رو به ترکیبی عالی و موثر برای سلامت و زیبایی کلی مو تبدیل کرده.
توجه کنید که معمولا رزماری در دوز های پایین کاملا بی خطره اما اگر در مصرف اون زیاده روی کنید ممکن دچار عوارض زیر بشین.
• استفراغ
• اسپاسم
• کما
• ورم ریه
• سقط جنین
با برخی از خواص گیاه رزماری آشنا شدیم. حالا فرصت این رسیده تا مراحل کاشت رزماری در گلدون رو یاد بگیریم.
شرایط نگهداری گیاه رزماری
محل
رزماری توی آب و هوای خشک و گرم بهترین رشد رو داره اما در آب و هوای سرد هم رشد خواهد کرد. به شرطی که در زمستان از یخ زدگی محافظت بشه. رزماری رو در آفتاب کامل یا در مکانی که بین 6-8 ساعت نور خورشید دریافت میکنه بکارید.
آب
بعد از کاشت، به طور منظم و عمیق گیاه رو آبیاری کنید. رزماری پس از استقرار میتونه دوره های طولانی تری رو بدون آبیاری تحمل کنه. اما اگر آبیاری شه به خصوص در دوره های خشک و گرم عملکرد بهتری خواهد داشت.
کود
رزماری تغذیه کننده سنگینی نیست و در خاک های فقیرنشین هم میتونه به راحتی رشد کنه. با این حال هنگامی که یاد میگیرید چطوری رزماری رو در گلدان پرورش بدین، توجه داشته باشید که باید این گیاه رو تغذیه کنید.
آب و هوا
رزماری میتونه در تمام سال به عنوان یک گیاه همیشه سبز در آب و هوای معتدل و جایی که زمستان ها خیلی سخت نداره رشد کنه. این گیاه میتونه مقداری سرما رو هم تحمل کنه اما بهتره وقتی دمای هوا به زیر 30 درجه فارنهایت (0 درجه سانتیگراد) رسید، اون رو به داخل خانه منتقل کنید و نزدیک پنجره ای رو به جنوب نگه دارید تا همچنان بتونه نور خورشید رو دریافت کنه.
آفات و بیماری ها
برخی از آفات رایج باغ مانند مگس سفید، شپشک، شپشک آردی و کنه عنکبوت میتونند برای رزماری مضر باشند. کنه های عنکبوتی معمولا در هوای خشک و گرم هستند، به ویژه هنگامی که گیاهان رو در فضای داخلی پرورش میدید. کپک پودری نکته دیگریست که باید به خصوص در مناطق مرطوب از آن مراقبت کنید. گردش خون خوبی رو برای محافظت از رزماری در برابر چنین بیماری هایی فراهم کنید. مشکل رایج دیگر پوسیدگی ریشه است. با زهکشی خوب و آبیاری مناسب میتونید از این امر جلوگیری کنید!
انتخاب گلدان
گلدانی متناسب با اندازه گیاه خودتون انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر رشد گیاه حدود 14 سانتی متر است، گلدان شما باید حداقل 14 سانتی مترعمق داشته باشه. عرضش هم باید جوری باشه که حداقل 3 سانت فاصله بین ریشه ها و کنار گلدان وجود داشته باشه. گلدون های آذین پلی نور در انواع سایز ها و در طرح های مختلف آجری، سنگی، نورانی و غیره موجودند. پیشنها ما برای کاشت رزماری گلدان های مربع منحنی طرح سنگ، گلدان مربع سینوسی، گلدان مستطیل، گلدان طرح گل و گلدان سینوسی نورانی هست. برای خرید و اطلاعات بیشتر با شماره داخل سایت تماس بگیرید.
روش های تکثیر رزماری
برای تکثیر رزماری دو روش وجود داره. یکی از طریق دانه ها و دیگری با استفاده از قلمه ها.
تکثیر از دانه ها:
پرورش رزماری از دانه ها باید آخرین ایده برای تکثیر اون باشه چون شما باید زحمت زیادی برای اینکار بکشید. رشد رزماری میتونه زمان زیادی رو از شما بگیره تا به اندازه ای برسه که قابل برداشت باشه. همچنین زمان جوانه زنی و میزان موفقیت هم کم خواهد بود.
تکثیر از قلمه ها:
پرورش رزماری از قلمه ها روش ساده ای برای تکثیر این گیاه است. اول از همه بدنبال یک گیاه سالم رزماری باشید و چند شاخه جوان بدون گل رو انتخاب کنید. طول قلمه ها باید حدود 7 الی 10 سانتی متر باشن.
چگونه رزماری رو از قلمه ها پرورش بدیم؟
رزماری از قلمه به راحتی رشد میکنه. میتونید قلمه های چوب نرم رو در بهار یا قلمه نیمه چوب رو در اواخر پاییز یا اوایل زمستان بگیرید.
گیاه رو به طول بین 10-15 سانتی متر برش بدین و اطمینان حاصل کنید که برش رو درست زیر برجستگی ساقه جایی که برگها بیرون می آیند زدید. برگهای پایین رو جدا کنید و چند برگ در بالای قلمه بگذارید. گلدان عمیق رو با خاک پر کنید و قلمه رو در خاک قرار بدید. منتظر بمانید تا گیاه رشد کنه تا بتونید در مصارف مختلف از اون استفاده کنید.