گل به تنهایی زیباست اما با یک گلدون نامناسب، جلوه خودش رو از دست میده. انتخاب گل نیاز به شناخت داره اما انتخاب گلدون نیازمند سلیقه و دقته. برای انتخاب یک گلدون مناسب باید انواع اون رو بشناسید و متناسب با گیاهتون اون رو انتخاب کنید. توی این مقاله به انواع گلدون، مزیت هرکدومشون و نکاتی که در نگهداری گلدان باید به اون توجه کرد می پردازیم.
انواع گلدون
با رقابتی شدن کالاها در بازار، تنوع اونها هم روز به روز بیشتر میشه. تنوع زیاد محصولات دست ما رو توی انتخاب کالا باز میذاره اما باعث سردرگمی هم میشه. برای اینکه به درستی کالای مورد نظرمون رو انتخاب کنیم باید از انواع مختلف اون محصول آگاهی بدست بیاریم. گلدون هم به دلیل محبوبیش توی بازار، انواع مختلفی داره که بنا به نوع گیاه و محل قرار دهی میتونیم اون رو انتخاب کنیم.
توی این مقاله چند نوع از گلدون های موجود در بازار ایران رو به صورت جداگانه بررسی کرده و توی انتخاب گلدان مناسب به شما کمک می کنیم.
گلدون سفالی
گلدونهایی هستند که به شکل سنتی وجود داشته و هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرند. وجود منافذ در بدنه گلدونهای سفالی مسئلهای هست که موجب سرعت بخشیدن به خشک شدن خاک درون گلدون بعد از آبیاری میشه شاید شما هم نواحی سفید رنگی رو بر روی دیواره این گلدونها دیده باشید. این نواحی بخاطر تبخیر آب از دیواره و باقی موندن عناصر موجود توی آب بر روی دیواره گلدان هاست. به همین دلیل این گلدونها اصولاً مناسب گیاهانی که به شور شدن خاک (باقی ماندن عناصر و املاح در دیواره گلدان باعث شوری خاک میشه) بعد از آبیاری حساس هستند مانند بنفشه افریقایی نیست.
گیاهانی مناسب این نوع گلدانها هستند که به رطوبت ماندگار خاک نیاز ندارند مثل کاکتوسها و سایر گیاهان با برگهای آبدار، گیاهان گوشتی و یا سایر گیاهان مشابه را میتونیم توی گلدان سفالی بکاریم. اگه به دلیل داشتن تعدادی از گلدونهای سفالی قصد استفاده از اونها رو دارید بهتره دیواره بیرونی و داخلی گلدونها رو با رنگهای اکرلیک یا روغنی رنگ کنید با اینکار عایق بندی انجام میشه.
عیب گلدونهای سفالی سنگین بودن گلدون و احتمال شکستن اون حین جابجایی هست. البته در مورد گیاهان که برگسار انبوه و سنگین دارند سنگینی وزن گلدون مانع واژگونی میشه. اگر قصد استفاده مجدد از گلدونهای سفالی رو دارید حتماً به مدت نیم ساعت اونها رو توی آب بذارید تا املاح جمع شده و دیواره شسته و تمیز بشه. بعد از ضد عفونی با سم قارچ و حشرات از اونها برای کاشت گیاه استفاده کنید.
گلدونهای سرامیکی:
گلدان های سرامیکی مانند گلدانهای سفالی وزن زیادی دارند، اما مانند گلدانهای سفالی بدنه دارای محفظه ندارند. اگرچه گلدانهای سرامیکی که بدنه نازک تری دارند وزن سبک تری هم دارند، اما نسبت به انواع دیگر زودتر ترک میخورند. این گلدانها وقتی در معرض یخ زدگی قرار میگیرند احتمال شکستن آنها وجود دارد. همچنین این گلدانها گرما را به مدت طولانیتری در خود نگه میدارند و نسبت به گلدانهای پلاستیکی دیرتر خشک میشوند و این مسئله میتواند به ریشههای گیاه آسیب برساند. گلدانهای سرامیکی لعابدار رطوبت را بهتر از گلدانهای سفالی نگهداری میکنند و تا حد زیادی همانند گلدانهای پلاستیکی از این نظر عمل میکنند.
گلدونهای سیمانی:
این نوع از گلدونها معمولاً مصرف خانگی ندارند و در طراحیهای فضای شهر یا پارکها مورد استفاده قرار میگیرند، این گلدونها وزن زیادی دارند و در برابر تغییرات دمایی مقاوم هستند و تا حد زیادی از ریشه گیاهان در برابر این مسئله محافظت میکنند. اما از آنجا که در ساخت گلدونهای سیمانی آهک بکار میره، این مسئله میتونه روی رشد گیاه داخل اون تأثیر منفی بذاره. بنابراین اگر قصد استفاده از این گلدونها رو دارید قبل از کاشت گیاه، داخل اون رو چندین مرتبه به شکل کامل با آب شستشو بدید تا آهک اون تا جایی که امکان داره شسته بشه.
گلدونهای چوبی:
گلدانهای چوبی از جمله گلدانهایی هستند که دارای منافذند. اما میزان منافذ اونها از گلدونهای رسی کمتره. چوب به مرور زمان در اثر رطوبت میپوسه و از بین میره. گاهی دیواره داخل گلدونهای چوبی رو با پلاستیک میپوشونند تا عمر اونها رو افزایش بدن. اصولاً گلدونهای چوبی برای کاشت و نگهداری نهال درختان و درختچههای بزرگ استفاده میشن. این گیاهان ممکنه برای چند سال توی این گلدونها نگهداری بشن.
گلدانهای چوبی تا حد قابل قبولی ریشههای گیاه رو از خطر گرم شدن در اثر تابش نور خورشید محافظت میکنند. اگر قصد استفاده از مواد محافظت کننده چوب رو دارید موادی استفاده کنید که تأثیر منفی بر روی گیاه نداشته باشه. اصولاً چوب های درختانی مثل سرو و سدر در برابر پوسیدگی مقاومت خوبی دارند.
گلدونهای ارگانیک:
گلدونهای ارگانیک از مواد موجود در طبیعت همچون فیبر چوب، انواع پیت، کوکوپیت و الیاف نارگیل ساخته شدهاند.این گلدونها خشک هستند و برای مدت طولانی میشه اونها رو انبار کرد. اما به محض مرطوب شدن و قرار گرفتن توی خاک، توسط عوامل زنده خاک همچون انواع باکتریهای مفید خاک تجزیه شده و مصرف میشن. بنابراین زمانی که گیاهان رو در این نوع گلدون ها میکارید و قصد انتقال گیاه رو به خاک اصلی دارید، نیازی به بیرون آوردن گیاه از این گلدانها نیست. با همان گلدون میتونید به خاک منتقل کنید. همچنین ثابت شده که ریشه گیاهان اصولاً توی چنین گلدانهایی در مقایسه با گلدانهای پلاستیکی بهتر و عمیقتر رشد میکنند.
منافذ کف گلدان:
وجود منافذ کف گلدون، برای خروج آب اضافی ناشی از آبیاری بسیار ضروریه. بعضی از افراد تصور میکنند که میتونن تا حدی به گیاه آب داد که ریشهها استفاده کنند و مقدار اضافی باقی نمونه تا از منافذ گلدون خارج بشه. بلکه اینکار کاملاً اشتباهه.
اولاً با این روش ریشههای گیاه سیراب نمیشن.
دوما با خروج آب اضافه، املاح اضافی موجود در خاک گلدون هم خارج میشه. باقی موندن این املاح و عدم خروج اون در بین ذرات خاک منجر به مسئلهای بنام خاک شور (خاکهای با مقدار املاح اضافه) میشه. در چنین خاکی حتماً به ریشههای گیاه آسیب میرسه و حتی ممکنه ریشههای گیاه از بین بره. دقیقاً مثل حالتی که یا به گیاه کم آب داده باشیم یا از کودهای گیاهی بیشتر از نیاز گیاه استفاده کرده باشیم.
بنابراین آبیاری کافی خاک گلدون و خروج آب اضافی از منافذ کف گلدان بسیار مهمه. وجود منافذ کف گلدون به این معنی نیست که شما هر مقدار آب به گیاهان بدید آب اضافی خارج میشه و مشکلی برای گیاه پیش نمیآید. آبیاری بیش از اندازه میتونه به گیاه آسیب برسونه. اما به کارگیری خاک با زهکش مناسب و منافذ گلدانی باعث به تأخیر افتادن ظهور مشکلات ناشی از آبیاری زیاد میشه ولی از آن جلوگیری نمیکنه. برای اینکه منافذ انتهایی گلدون ها بهترین کارایی رو داشته باشند، وجود منافذ برای خروج آب اضافی کافی نیست، بلکه قبل از کاشت گیاه باید بر روی منافذ قلوه سنگ هایی کوچک قرار داد تا این منافذ در اثر آبیاری خاک گلدون بسته نشه. بر روی قلوه سنگها ریختن مقداری سنگریزه میتونه به جلوگیری از پایین رفتن ذرات خاک و خروج اونها از منافذ گلدانی کمک کنه.
گلدون های پلاستیکی:
از متداول ترین گلدونهایی که امروزه به شکل گسترده استفاده میشه، گلدونهای پلاستیکیه. این گلدونها سبک وزنند و توی سایزهای مختلفی یافت میشن. حتی بعضی از اونها از نظر شکل ظاهری شبیه گلدون سفالی یا سرامیکی هستند. گلدونهای پلاستیکی به راحتی قابل جابجایی هستند و میتونیم چندین بار از اونها استفاده کنیم.
البته عیبهایی هم دارند مثلاً رنگ غالب این گلدونها مشکیه و توی روزهای گرم این رنگ گرمای زیادی به خودش جذب میکنه و امکان آسیب رسوندن بهِ ریشه گیاه به دلیل بالا رفتن دما وجود داره. این گلدونها بعد چند سال پوسیده میشن و امکان شکستن اونها وجود داره.
نکته دیگه ضدعفونی این گلدونها بعد از هر بار استفادست. برای اینکار کافیه اونها رو به مدت 3 دقیقه توی آب گرم با دمای 70 درجه سانتیگراد بذارید و بعد دربیارید و برای مدت بیست دقیقه توی سم قارچکش غوطهور کنید. بعد میتونید از اون استفاده کنید.
گلدون های پلی اتیلن
مطمئنن اسم گلدون پلاستیکی رو زیاد شنیدید اید اما گلدون پلی اتیلن تا به حال به گوشتون نخورده. معمولا
پلاستیک از مواد بی کیفیت و ضعیف تولید میشه در صورتی که پلی اتیلن اینگونه نیست. اگه در اطراف خودتون نگاه کنید احتمالا کالاهایی رو از جنس پلی اتیلن میبینید. این ماده کیفیت و مقاومت بالایی داره. چیزی شبیه به پلاستیکه اما با کیفیت بالاتر و مقاومت بیشتر. آذین پلی نور تولید کننده انواع محصولات دکوراتیو تهیه شده از پلی اتیلنه. گلدون هایی از جنس پلی اتیلن که در اشکال مختلف تولید و عرضه میشن. ما در آذین پلی نور، گلدون های نورانی و غیر نورانی رو با بهترین کیفیت تولید میکنیم. این محصولات شامل لایت باکس پلی اتیلن، گلدان طرح سنگی و آجری، گلدان های ایتالیایی و کروی هستند. شما میتونید محصولات ما رو از طریق نمایندگان فروش در سراسر ایران و فروشگاه های محصولات دکوراتیو تهیه کنید و از استفاده از اونها لذت ببرید.