چرا رنگ؟
رنگ یک زبان جهانی ست. رنگ احساسات رو تحریک میکنه، فرهنگ ها رو شکل میده و پیش زمینه جهان ما رو میسازه. صحبت در مورد رنگ موجب میشه که خصوصیات موسیقی و طبیعت و ویژگی های شخصی رو به جا بیاریم. رنگ بر خلاف دیگر ملزومات دکوراسیون، یک بُعد انسانی داره که نمیشه اون رو نادیده گرفت. در واقع رنگ میتونه حالت ها رو تغییر بده، فضای خاصی به وجود بیاره و روحیه انسان رو بهتر کنه. رنگ هیچ وقت به این اندازه در دسترس نبوده. بیشتر ما به خاطر هزینه زیاد و در دسترس نبودن رنگ محدودیت هایی داشتیم اما الان رنگ همه جا هست. در سایه روشن های زنده، نورهای تند و روی سطوح مختلف. بعد از خوندن این مقاله به اهمیت استفاده از رنگ در طراحی داخلی پی میبرید و از این به بعد در انتخاب المان ها بیشتر به رنگشون دقت میکنید.
چرا باید از رنگ در دکوراسیون خانه استفاده کنیم؟
دیدن رنگ ها، استفاده از اونها و فضا سازی با پالت شخصی و دلخواه، زمینه آرامش بخشی رو در زندگی روزانه ایجاد میکنه. رنگ، یکی از ملزومات با شکوه زندگیه. خانهای که غرق رنگهای مناسب باشه همیشه آرامش بخشه. اتاق ها با ترکیب جالب رنگ ها، بافت و ابعاد، زنده و زیبا میشن. شما مجبور نیستید که دیوارها رو با رنگ های تند و سایه های غلیظ پر کنید. حتی جزئیات کوچک هم به خوبی فضاسازی میکنند. پرده ها، کوسنها، روکش مبل ها و چراغ ها میتونند به اندازه کل رنگ یک دیوار فیروزه ای تیره یا سبز زمردی موثر واقع بشن.
به خودتون توجه کنید و ببینید که چه رنگی شما رو به وجد میاره. شاید متوجه شید که رنگ آمیزی کلاسیک بر شما تاثیری نداره در حالیکه یک پارچه نیلی تیره در کنار یک سطح شکلاتی رنگ، نظرتون رو جلب میکنه. تاثر رنگ ها اونقدر شخصیه که رنگی که به نظر بعضی ها ارغوانی است، به نظر فرد دیگه ای آبی تیره میاد. رنگ همواره یک اهمیت نمادین هم داره چون بر ادراک و خلق انسان کاملا تاثیر میذاره. همین امر باعث شده که بحث روانشناسی رنگ و علت علاقه افراد به یک رنگ خاص بحث داغی بشه.
بیشتر رنگ هایی که با چشم انسان دیده میشن از طریق استفاده از سه رنگ اصلی قرمز، آبی و زرد به دست میان. اما نمیتوان این سه رنگ رو از مخلوط کردن سایر رنگ ها به دست آورد. چشم انسان عضو شگفت انگیزیه. در نور مناسب، توانایی تشخیص حدود 10 میلیون رنگ مختلف رو داره. رنگ های مکمل رنگ هایی هستند که در چرخه رنگ در جهت های مخالف هم قرار دارند. مثل قرمز و سبز، آبی و نارنجی، قرمز روشن و سبز لیمویی. این ها قویترین همنشینی رو دارند چون با هم کنتراست دارند و در واقع رنگ مایه های یکدیگر رو بیشتر نمایان میکنند.
سیاه و سفید
مباحث زیادی در خصوص اینکه سیاه و سفید رنگ های واقعی هستند یا نه مطرح شده. وقتی تمام طول موج های طیف به سطح یک شیء جذب بشن، اون شیء سیاه به نظر میرسه و وقتی تمام این طول موج ها از سطح شیء بازتابند، شیء سفید به نظر میرسد. وقتی سیاه و سفید در کنار هم قرار میگیرند، ترکیب کلاسیک و مکملی رو به نمایش میذارن که خیرهکننده، ناب و زنده است. این ترکیب در عین حال بی پیرایه و برجسته است. تصور کنید که خطوط تایپ شده مشکی روی صفحه سفید، ستارگان سفید در آسمان شب، راه راه های بدن گورخر و نیز لباس های سفید سیاه چه جذابیتی دارند. مقیاس متغیر بین سفید و سیاه، رنگ هایی مانند استخوانی، بژ، خاکستری و سربی رو پدید میارن.
رنگ سفید رو میتونید برای اصلاح تیرگی یک رنگ تند به کار ببرید. همون طور که تجربه کردید و میدونید، انتخاب رنگ دیوار از میان رنگ های موجود، کار سختیه. به خصوص چون همه رنگ ها روی یک کارت بزرگ و کنار هم نمایش داده شدند، انتخاب سخت تر میشه.
رنگ آمیزی برگرفته از طبیعت
بافت ها و رنگ هایی که در طبیعت وجود دارند بسیار جذاب تر از پارچه هایی هستند که با ماشین بافته میشن. به خط ها و سایه های روی گورماهی یا ماهی قزل آلا فکر کنید، به درجه های رنگ و بافت روی لاک صدف یا به شفافیت رنگ سبز لیمویی یک برگ درخت گیلاس توجه کنید. قرار دادن یک ترکیب رنگ زیبا دور فضای بی رنگ، همیشه میتونه محیط آرام و شفافی رو ایجاد کنه و در عین حال، با بافت ها و سایه های مختلف از رنگ های خاکستری، سیاه و سفید، غنی تر بشه. اما طبیعت، میتونه رنگ های قوی و زیادی رو به نمایش بذاره که از ترکیب اونها نیز یک رنگ واحد نمایان میشه. مثلا انجیر رو می توان از سویی، بنفش کدر و سیر دانست اما اگر از نزدیک به آن نگاه کنید آمیزه ی زیبایی از سبز لیمویی، ارغوانی روشن و زغالی تیره رو مشاهده میکنید.
ساخته های طبیعت، معمولا نقطه ی آغاز ایجاد ترکیب رنگ های کلی هستند. مجموعه سنگریزه ها و صدف های ساحلی اگر به یک ظرف شیشه ای با کاسه ی چوبی منتقل شوند، فضای جالبی ایجاد می کنند. اگه به تعدد رنگ مایه های سبز روی برگ های کنگر فرنگی توجه کنید می بینید که روابط سایه روشن های مختلف از یک رنگ، چقدر میتونه زیبا و مؤثر باشه.
تاثیر رنگ بر خلق و خوی انسان
میدونید که ممکنه محیط اطراف شما بر احساسات و وضعیت روحی شما تأثیر بذاره؟ آیا تا به حال متوجه شدید که مکان های خاصی حال شما رو عوض میکنن؟ یا اینکه مکان های خاصی به شما آرامش میدن؟ احتمالی وجود داره که رنگ های موجود در اون فضاها نقشی در این تحولات داشته باشند. روانشناسی رنگ، بررسی چگونگی تأثیر رنگ ها بر رفتار، خلق و خو یا روندهای فیزیولوژیکی انسان است. تصور میشه که رنگ ها در انتخاب خرید، احساسات و حتی خاطرات ما تأثیر دارند. ایده های مربوط به روانشناسی رنگ به شدت در زمینه های بازاریابی و طراحی پیاده سازی میشن. شرکت ها رنگ هایی رو انتخاب می کنند که به اعتقاد اونها باعث انگیزه مشتریان برای خرید محصولاتشان و بهبود آگاهی از برند میشه. از رنگ ها حتی در روش های رنگ درمانی برای درمان بیماری های مختلف هم استفاده شده. در مقالات بعدی بیشتر درباره رنگ ها و استفاده از اونها در دکوراسیون و طراحی داخلی صحبت میکنیم.